NL  ENG
JO JANSSEN ARCHITECTEN
utiliteitsbouw
woningbouw
privé woonhuizen
interieur
stedenbouw
projecten

actueel
activiteiten
publicaties
publicaties archief
contact
profiel
filosofie
MHS, munstergeleen
BR, maastricht
LKM, berg en terblijt
YTW1 kaatsheuvel
MHN maastricht
ARA venlo
CLB maastricht
MJA heerlen
WVD maastricht
AIB maastricht
YTW2 maastricht
YTW2, maastricht
1999–2000

De woning in een nieuwbouwwijk buiten Maastricht is ontworpen op een raster van negen vierkanten van 5 x 5 meter. Op de begane grond is het programma van een patiowoning, inclusief ouderslaapkamer geprojecteerd. De verdieping welke over een zone van drie vierkanten ter plaatse van de straatzijde ontworpen is bevinden zich de ruimten voor de kinderen. Het souterrain dat over dezelfde zone gebouwd is, bevat de bergruimten en een voor het publiek verborgen verblijfsruimte. Deze ruimte krijgt zijn licht via een verzonken patio, welke weer middels een langgerekt waterbassin en waterval verbonden is met de tuin. Deze ruimte is alleen toegankelijk indien men weet door te dringen tot het hart van het huis.
De tuin om het huis heen fungeert als een wandel promenade, met steeds wisselden zichten op het huis. De buiten- en binnenruimten van de woning kennen verschillende gradaties van beslotenheid. Variërend van het betrekkelijk open karakter van de slechts door vrijstaande betonnen schijven omkaderde tuin met aangrenzende woonkamer, via de beschutting van de halfopen patio tussen woonkamer, keuken en ouderslaapkamer, tot de totale beslotenheid van de verzonken patio onder de waterval.
Het huis is ontworpen om privacy voor de bewoners te garanderen, en is derhalve ingetogen in opzet en vormgeving, de plattegrond is niet afleesbaar aan de gevels.