NL  ENG
JO JANSSEN ARCHITECTEN
utiliteitsbouw
woningbouw
privé woonhuizen
interieur
stedenbouw
projecten

actueel
activiteiten
publicaties
publicaties archief
contact
profiel
filosofie
house with two voids
6 square house
revitalisatie zilversparcomplex echt
via via, romeinse weg
hollandse brug
natuur activiteiten centrum oostvaardersplassen
walsall music experience
prix de rome
jan van eyck academie, maastricht
unité pliée, heerlen
vroendaal, maastricht
hanse chemie, hamburg
R73 infocentrum
IMD kantoor, stein
maison de la paix, genève
Binnen de opgave is een hoofdvolume toegestaan van 10x15 meter. Daarnaast eist het beeldkwaliteitplan dat de garage als bijgebouw verbonden moet zijn met het hoofdvolume en onderdeel moet uit maken van de architectuur.

Er is derhalve gekozen om de plattegrond op te bouwen vanuit 6 vierkanten van 5x5 meter. Het hoofdvolume is 10x10 meter, 2 -laags en heeft een plat dak. Binnen hetzelfde systeem is het bijgebouw 10x5 meter, 1-laags met plak dak zodanig verschoven dat een coherent ingetogen ensemble ontstaat.

De kamers die door deze moduulmaat ontstaan zijn qua afmetingen voor diverse functies bruikbaar. Hierdoor zijn functies als koken, zitten, eten en werken uitwisselbaar, flexibel. Het ontwerp kan dus reageren op de wensen van de nog onbekende bewoner.

De kamers zijn, als een echo van het Raumplan, met elkaar verbonden en lopen in elkaar over. Centraal binnen deze organisatie is de dubbelhoge, intermediaire ruimte in het hart van het huis. De intermediair heeft een daklicht en werkt zo als een lichtlantaarn voor de omliggende ruimtes. Vanuit de ruimtelijke beleving van de kamers zijn de openingen in de gevel gesneden. Hierdoor ontstaat aan de buitenzijde een subtiele compositie tussen open en gesloten, bedekken en onthullen.

De kamers worden gedefinieerd door 60 cm diepe muurdammen aan de buitenmuren en een kruisvormig element in het midden. Deze structuur bepaalt niet alleen de constructie en stabiliteit, het genereert ook nissen die naar wens van de bewoner ingevuld kunnen worden met kasten. In het ingediende voorstel is t.p.v. de oostgevel een open haard met boekenkast en de keukenkasten op deze wijze ingevuld. Indien gewenst zouden de kamers met en-suite schuifdeuren van elkaar gescheiden kunnen worden.

Het huis is door deze organisatie een herinterpretatie van oude, vaak vergeten principes. De overmaat van de ruimte creëert mogelijkheden in plaats van beperkingen.