NL  ENG
JO JANSSEN ARCHITECTEN
utiliteitsbouw
woningbouw
privé woonhuizen
interieur
stedenbouw
projecten

actueel
activiteiten
publicaties
publicaties archief
contact
profiel
filosofie
house with two voids
6 square house
revitalisatie zilversparcomplex echt
via via, romeinse weg
hollandse brug
natuur activiteiten centrum oostvaardersplassen
walsall music experience
prix de rome
jan van eyck academie, maastricht
unité pliée, heerlen
vroendaal, maastricht
hanse chemie, hamburg
R73 infocentrum
IMD kantoor, stein
maison de la paix, genève
In het voorgeschreven hoofdvolume van 10x12x6m en een kap van 35 graden zijn 2 vides uitgesneden. De vide aan de voorzijde markeert de entree, verbindt de drie bouwlagen onderling en voorziet de woning van licht en ruimtelijkheid.  De vide aan de achterzijde definieert binnen het hoofdvolume een ‘verborgen’ loggia-achtige buitenruimte.

Voor het huis is gekozen om de vloer van niveau 0 een halve verdieping te laten dalen. Hierdoor ontstaan 2 volledige bouwlagen plus 1 volledig bruikbare bouwlaag onder de kap. De drie verdiepingen organiseren in heldere categorieën de verschillende programma onderdelen:

Niveau 0 omvat kinderslaapkamers, gastenverblijven of werkruimtes. Afhankelijk van de wensen van de toekomstige bewoner kan hier flexibel op gereageerd worden. Het ingediende voorstel gaat uit van 3 grote slaapkamers, badkamer en bergruimte.

Niveau 1 omvat het sociale gedeelte van de woning en opent zich via het aangrenzende terras naar de tuin. Het verhoogde terras biedt een mooi uitzicht op de tuin en is samen met de garage als bijgebouw verbonden met het hoofdgebouw. Ontmoeten staat centraal op dit niveau.

Niveau 2 is het privé gedeelte van de bewoners dat door de samenkomst van de 2 vides op subtiele wijze de 3 drie lagen met elkaar verbindt. De ruimte vangt haar licht via de vides en lijkt ogenschijnlijk gesloten.

Door deze ruimtelijke organisatie binnen het voorgeschreven hoofdvolume ontstaat een abstract, archetypisch huis dat aan de buitenzijde haar geheimen niet prijsgeeft.