NL  ENG
JO JANSSEN ARCHITECTEN
utiliteitsbouw
woningbouw
privé woonhuizen
interieur
stedenbouw
projecten

actueel
activiteiten
publicaties
publicaties archief
contact
profiel
filosofie
fryske akademy, leeuwarden
brede school, bonaire
gemeentehuis margraten
bedrijfsgebouw sanodent, kerkrade
waterleidingsmaatschappij limburg, maastricht
kantoor wolfs, gulpen
kimbria clubhuis, maastricht
onderwijs- en cultuurcluster, hoensbroek
universiteit maastricht
kantongerecht, enschede
muziekmakerscentrum, amsterdam
open universiteit nederland, heerlen
open universiteit nederland, heerlen
1998–2002, prijsvraag 1e prijs
project in samenwerking met IAA Architecten Enschede

Met het ontwerp voor de nieuwbouw wordt niet alleen in de huisvesting van het programma voorzien, maar wordt tevens de huidige stedenbouwkundige situatie gecorrigeerd en weer naar de hand van de traditie gezet: orde, herkenbaarheid en ruimte.
Het programma van het gebouw bevat het huisvesten van 3 componenten, te weten een restaurant, kantoren en demonstratieruimte met mediatheek. Op de begane grond bevinden zich het restaurant en de demonstratieruimte. Het zijn twee grote ruimten, zodanig in elkaar overlopend dat het restaurant buiten normale gebruiksuren gebruikt kan worden als zit- en leesruimte. In de hal en demonstratieruimte bevindt zich een vide en een grote trap, beide een verbindend element tussen de begane grond en de eerste verdieping vormend. Op de eerste verdieping bevindt zich de mediatheek en het instructielokaal. De mediatheek oriënteert zich op het dak van het restaurant.
Op de tweede en derde verdieping bevinden zich de kantoren welke gegroepeerd zijn rondom een patio, waar men geen hinder heeft van het verkeerslawaai van de autosnelweg ten zuiden van het complex. Deze patio, die over de verdiepingen 2 en 3 doorloopt, vormt het hart van het gebouw: de oostwand van de patio wordt verlicht door de zon vanuit het zuiden en westen. Deze wand loopt door tot in de begane grond en zorgt ervoor dat tot diep in het gebouw op een verrassende wijze het daglicht gereflecteerd wordt. Dit geeft een dynamisch effect: licht dat tot diep in het gebouw valt en ieder tijdstip van de dag, seizoenen en jaar anders is. Het is nooit hetzelfde.
Het ontwerp is een 3-dimensionale ruimtelijke ‘black box’ waarin men zich kan voortbewegen: enerzijds fysiek, en anderzijds via de elektronische weg, een stroom van beschikbare informatie, beelden en materiaal.