NL  ENG
JO JANSSEN ARCHITECTEN
utiliteitsbouw
woningbouw
privé woonhuizen
interieur
stedenbouw
projecten

actueel
activiteiten
publicaties
publicaties archief
contact
profiel
filosofie
fryske akademy, leeuwarden
brede school, bonaire
gemeentehuis margraten
bedrijfsgebouw sanodent, kerkrade
waterleidingsmaatschappij limburg, maastricht
kantoor wolfs, gulpen
kimbria clubhuis, maastricht
onderwijs- en cultuurcluster, hoensbroek
universiteit maastricht
kantongerecht, enschede
muziekmakerscentrum, amsterdam
open universiteit nederland, heerlen
kantongerecht enschede
2000–2005, prijsvraag 1e prijs

De uitbreiding van het bestaande kantongerecht bestaat uit 2 volumes met elkaar verbonden middels een structuur, welke de verkeersruimten en ondersteunende functies bevat. Door de volumes binnen de stedenbouwkundige context, zodanig te positioneren, vormt de uitbreiding met de bestaande volumes een semi-openbare patioruimte.
De vroegere entree aan de Molenstraat is verschoven naar de opening tussen het bestaande kantongerecht en het aangrenzend pand aan de Molenstraat. Niet alleen vormt deze nieuwe entree de toegang tot het kantongerecht, maar vormt het pad naast de entree de toegang tot de patio. De geplande uitbreiding aan de Visserijstraat, is wat betreft massa en volume ondergeschikt aan het huidige kantongerecht. De dakrand van de uitbreiding is onder de gootlijn van het bestaande gebouw gebleven, terwijl de gevel aan de Visserijstraat de leidraad vormde voor massa en verhouding
De hiërarchie van het gebouw is afleesbaar in de gevel, zonder clichématig te worden.
In het voorliggende gevelbeeld is een verdraaiing van de raamopeningen in de gevelvlakken ontstaan, iedere gevel heeft een andere compositie gekregen, afhankelijk van de ruimte die erachter gelegen is, waarbij de compositie een belangrijke rol vervult.