NL  ENG
JO JANSSEN ARCHITECTEN
utiliteitsbouw
woningbouw
privé woonhuizen
interieur
stedenbouw
projecten

actueel
activiteiten
publicaties
publicaties archief
contact
profiel
filosofie
fryske akademy, leeuwarden
brede school, bonaire
gemeentehuis margraten
bedrijfsgebouw sanodent, kerkrade
waterleidingsmaatschappij limburg, maastricht
kantoor wolfs, gulpen
kimbria clubhuis, maastricht
onderwijs- en cultuurcluster, hoensbroek
universiteit maastricht
kantongerecht, enschede
muziekmakerscentrum, amsterdam
open universiteit nederland, heerlen
hoofdkantoor WML, maastricht
1996–1999, prijsvraag 1e prijs
project in samenwerking met IAA Architecten Enschede en Paulus Egers

Het terrein kenmerkt zich door twee richtingen, te weten noord-zuid [Maas] en richting Kennedysingel, die ook als uitgangspunt gelden in het stedebouwkundig concept van de Gemeente Maastricht. Deze richtingen zijn in het ontwerp vertaald in ieder een eigen karakter. De noord-zuid richting, de richtingen van de stedebouwkundig plannen voor de wijken Randwyck en Ceramique, is vertaald in een verticaal, slank volume, dat o.a. door zijn hoogte een overgangselement vormt tussen de beide stedebouwkundige plannen.
Het lage, lange volume in de richting van de Kennedybrug is enerzijds de begeleiding van het verkeer komende naar en vertrekkende uit de stad, anderzijds de begeleiding van de verkeersstromen op de locatie. Dit volume is zo laag mogelijk gehouden, 4 verdiepingen, opdat het zich enigzins ingraaft in het talud van de Kennedysingel.
De beide volumes worden aan elkaar gekoppeld door een derde volume, 'de ruggegraat', dat zowel het centrum voor de vertikale als de horizontale ontsluitingen vormt en dat als een belangrijk kruispunt en sociale condensator binnen het gebouw fungeert. Dit element vormt de as waarin de bezoekers opgevangen worden in spreekkamers. Deze as vindt zijn summum in de grote vergaderruimte op de bovenste verdieping. Alle [semi]-openbare gebouwen worden gekenmerkt door een torentje. In dit plan is dit de ruggegraat, welke één verdieping boven het vertikale volume uitsteekt.
De drie elementen tesamen vormen een compositie van vertikale en horizontale volumes.