datum | 11 June 2024
Wim van den Bergh, Machine à Amuser The Life and Death of the Bestegui Penthouse Apartment
Machine à Amuser
The Life and Death of the Bestegui Penthouse Apartment
Wim van den Bergh

ISBN: 9780262048774
Verschenen: 9 April 2024
Uitgever: The MIT Press

De publicatie ‘Machine à Amuser, The Life and Death of the Bestegui Penthouse Apartment’ door Wim van den Bergh is een rijk geïllustreerde geschiedenis van één enkel gebouw, het beroemde en raadselachtige penthouse van de rijke playboy Charles de Beistegui, ontworpen door Le Corbusier en Pierre Jeanneret aan het eind van de jaren 1920 in Parijs.

Wat is er voor nodig om niet alleen een huis, maar ook een amusementsmachine te bouwen? In Machine à Amuser vertelt Wim van den Bergh over het ontstaan van het beroemde penthouse van de in Frankrijk geboren Mexicaanse miljonair en vrijgezel Charles de Beistegui. Het penthouse werd ontworpen en gebouwd door Le Corbusier & Pierre Jeanneret op een daklocatie aan de Champs-Élysées tussen 1929-1932. Wim van den Bergh volgt de evolutie van dit icoon van de moderne architectuur vanaf de eerste competitie tussen Gabriel Guevrekian, André Lurçat en Le Corbusier & Pierre Jeanneret tot aan de uitgevoerde versie en vertelt het verhaal van de ambitie van een klant om een huis te bouwen gewijd aan entertainment in een van de meest welgestelde straten van Parijs.

Machine à Amuser onderzoekt ook het culturele milieu van kunstenaars en mecenassen die Beistegui omringden en die uiteindelijk de opzet en het gebruik van het appartement bepaalden, inclusief het rococo en surrealistisch geïnspireerde interieur. Wim van den Bergh baseert zich op een grote hoeveelheid archiefmateriaal en vertelt over de spanningen die ontstonden tussen de opdrachtgever en de architecten toen ze allebei streden om de creatieve controle over het project. Zoals het boek laat zien, bleef Le Corbusier, samen met zijn neef Pierre Jeanneret, de officiële architecten van het penthouse, maar werd het beroemde interieur uiteindelijk ontworpen door de opdrachtgever zelf, Charles de Beistegui.

Machine à Amuser is een beschrijving van één gebouw dat geliefd is bij architecten en architectuurhistorici en vertelt een verhaal dat nog nooit eerder is verteld. Wim van den Bergh herstelt deze leemte in rijk detail en onthult de geschiedenis van het Beistegui penthouse, de evolutie van het project en de uiteindelijke verdwijning uit het daklandschap van Parijs.

Bron: https://mitpress.mit.edu/9780262048774/machine-a-amuser/